Wat te doen bij eerste hulp voor je huid?

Weet jij wat je moet doen wanneer je huid dringend eerste hulp nodig heeft?

Hier ben ik voor mezelf achter gekomen afgelopen zomer. Het heeft een tijdje, geduld en rust gekost om dit nu eindelijk met jullie te kunnen delen nu alles genezen is.  Met deze blog kan ik jou of een ander die je liefhebt misschien helpen. Al hoop ik natuurlijk dat dat niet nodig zal zijn! Dit gun je namelijk je ergste vijand niet.

Waar ik het over heb? Dat ga ik je nu uitleggen. Er zijn veel mensen die een erg gevoelige huid hebben, ook is er een groot aantal die rondlopen met dagelijkse stress. Nu hoeft dit op zich niet heel erg te zijn maar vaak uit het in en op je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een allergische reactie zijn of eczeem. Soms kom je in een heftige situatie terecht wat ineens heel erg op je afkomt en daarop kan zo’n lichamelijke reactie ook ineens heel heftig reageren.

Dat is precies wat mijzelf is overkomen. Een combinatie van zonneallergie, eczeem en een virus. Na een korte maar heftige periode met veel stress gaat dit zich uiten. In dit geval zo heftig dat helaas goede natuurlijke middelen niet meer werkten. Nu weten jullie dat ik een groot voorstander ben van organische producten en natuurlijke oplossingen. Maar wanneer een virus erbij komt kijken en je moet kiezen tussen opgenomen worden of een heftige kuur dan is de keus best snel gemaakt! In je eigen huisje met mensen om je heen die je kent is een stuk prettiger uitzieken dan in een ziekenhuis natuurlijk. Gelukkig ben je meestal na 5 dagen van zo’n kuur af. Maar dan …?

Medische geneesmiddelen of homeopathisch?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Ga je na een afspraak bij je huisarts door naar de apotheek of kijk je verder naar natuurlijke middelen? Mijn ervaring is dat geneesmiddelen zoals medische zalven en crèmes bij vooral terugkerende problemen vaak niet meer helpen. Plus dat er gewoon ingredienten in zitten die absoluut niet natuurlijk zijn. Misschien zal het je helpen bij je probleem maar is dit echt goed voor je lichaam?

  • zonneallergie
  • eczeem
  • stress

Voor deze drie ga ik je vertellen welke natuurlijke, organische producten en middeltjes mij geholpen hebben.

Om zonneallergie te voorkomen gebruik je natuurlijk altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor, liefst 30! Geen zorgen, het beschermt en zal er echt niet voor zorgen dat je minder verkleurt. Dit is een fabel. Wanneer de zon op het heetst van de dag is ga je niet liggen bakken. Daarnaast gebruik ik zelf uiercrème. Een zowel anti zonnebrand functie als ook een goed hulpmiddel bij geïrriteerde huid. Helpt uitslag te voorkomen.

Wanneer je bent verbrand en hopelijk nog geen uitslag hebt kun je het beste direct een verkoelend middel gebruiken, bijvoorbeeld een combinatie van calendula en aloë vera of menthol. (drogist, G&W)

Calendula is een eerste hulpmiddel bij de genezing en verzorging van veel huid irritaties.

Heb je een aloë vera plant in huis? Breek een stengel van de plant af en smeer dit pure vocht rechtstreeks op de verbrande plekken. Dit verkoelt, verzorgt en ruikt ook nog eens heerlijk! Ook versnelt het de genezing van je huid net als calendula, beide kun je op de volgende foto zien:

  

Eczeem heb je in vele verschillende vormen en maten. Het uit zich in rode vlekken, bultjes en gaat samen met jeuk. Wanneer je de bultjes open krabt zal het zich verspreiden en dus erger worden. Om van de jeuk af te komen zijn er een paar goed betaalbare oplossingen. Appelciderazijn (supermarkt) kun je mengen met water en op de huid aanbrengen. Nog handiger is om het in een flesje met spuitflacon te doen. Zet het in de koelkast dan verkoelt het zelfs nog beter wanneer je dit op je huid sprayt. Een wat minder geurende oplossing is zemelen. Er zijn (baby) producten met zemelen erin om te gebruiken onder de douche of in bad maar uiteraard kun je dit natuurlijk ook zelf doen. De producten vind je bij iedere drogist en zemelen uiteraard in iedere supermarkt.

Wanneer de uitslag en jeuk wat erger zijn helpt een goede crème zoals bijvoorbeeld cordiflor (VSM). Het werkzame ingrediënt is cardiospermum halicacabum of blaasjeswingerd. Dit komt van een plantje welke je kunt zien op de volgende afbeelding:

Bij beide huidproblemen is warmte en zweten niet goed en maakt het al gauw erger. In mijn geval kon ik nog geen vijf minuten in de zon en was het het beste om veel in huis te blijven. Daarnaast is het belangrijk om losse kleding van katoen, linnen te dragen en liefst zo min mogelijk. Nu is zo’n situatie op zich al niet om vrolijk van te worden maar toch is het ENORM belangrijk om zo min mogelijk stress te hebben. Stress is in alle situaties die effect hebben op je gezondheid, lichamelijk geestelijk en je huid erg slecht. Vaak is het zelfs de boosdoener van lichamelijke klachten. Drink voldoende water, groene en rooibosthee zijn ook goed voor je. Rust goed uit en zorg dat je goed slaapt. Water is goed voor je lichaam, inside. Vaak douchen is juist niet goed. Nog beter is het om zo min mogelijk en liefst parfumvrije zeep te gebruiken.

Zelf heb ik aleppo zeep ontdekt. Dit is een wastablet van pure olijfolie en bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Je kunt deze zeep niet alleen voor je lichaam gebruiken maar ook voor je haren en er zelfs je eigen pure huidvriendelijke wasmiddel mee maken! Zorg wel dat je de echte aleppo zeep hebt! Je haalt dit bij biologische winkels of bij bijvoorbeeld Holland & Barret.

             

Deze zeep is echt heerlijk. Een tip voor onder de douche: met een scrub spons krijg je lekkere schuim. Voor mij geen andere zeep of douchegel meer! Mn huid is schoon, zacht als een babyhuidje en heeft een mooie glans.

Hopelijk heb ik jou of iemand die je kent met deze info kunnen helpen. Mocht je ergens vragen over hebben kun je rechtstreeks contact met me opnemen via deze link https://www.lovenaturalbeauty.nl/mijn-contactgegevens/

Gun jezelf een extraatje en neem eens een lekker maskertje https://www.lovenaturalbeauty.nl/maskers-peelings-scrubs-een-heerlijk-extraatje-voor-je-huid/ , https://www.lovenaturalbeauty.nl/organische-verzorgingsproducten-gezichtlichaam-haar/ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *