Al een tijdje ben ik erg fan van de avocado. Niet alleen om te eten maar ook om een gezichtsmasker en haarmasker mee te maken. De avocado zit boordevol voedingsstoffen.
Dit stuk fruit (ja echt, avocado is een fruitsoort) is namelijk een enorm goede bron van vezels en kalium, wat huidveroudering tegengaat. Ook door de vezels is het een zeer goede hulp bij het afvallen!
Daarnaast zit dit groene manusje-van-alles bomvol vitamine A wat helpt bij het zuiveren van de huid en het eenvoudiger kwijtraken van dode huidcellen. Aminozuren in avocado’s reinigen je huid en bieden bescherming tegen agressieve omgevingsfactoren.
De antioxidanten in avocado’s ontgiften je lichaam en verwijderen alle giftige stoffen die de neiging hebben om je huid voortijdig te verouderen. Je leest het goed: avocado’s gaan rimpels tegen!
Nu hoor ik je bijna denken waarom de avocado-pit te bewaren wanneer de vrucht zelf al zoveel te bieden heeft?!
De avocado-pit heeft nog veel meer goede voedingsstoffen en je kunt de pit eten! Echt waar!
Er zijn verschillende manieren om de pit te nuttigen zoals
- een kop thee trekken van een hele pit of een half theelepeltje poeder
- raspen en verhitten
- roosteren in de oven en vermalen in de blender
Het laatste heb ik gedaan en nu heb ik een potje superfood avocado-pit poeder bij mijn andere superfoods in de kast staan. Het is zo makkelijk om te maken! Ik leg het je uit nadat ik eerst de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje voor je heb gezet.
Waarom een avocado-pit niet weggooien:
- Het is een antioxidant: voorkomt veroudering!
- Grote hoeveelheid aminozuren: goed voor een te hoog cholesterol.
- Verhoogt je immuunsysteem en vecht tegen ziektes die veroorzaakt worden door microben, schimmels en parasieten.
- Afslanken en vet verbranden: de pitten van avocado bevatten meer vetverbanders dan het vruchtvlees. Het bevat ook oplosbare vezels, die de werking van het darmkanaal bevorderen en je een verzadigd gevoel geven.
- Samentrekkende werking: helpt bij het behandelen van diarree en ontstekingen van het maag-darmkanaal.
- Voorkomt de groei van tumors, dankzij de aanwezige flavonoïde.
- Heeft een positief effect op je schildklierfunctie.
Tot slot leg ik je uit hoe ik de poeder heb gemaakt van een aantal pitten.
Allereerst heb ik ze op 200 graden ruim een uur in de oven geroosterd. Na het afkoelen kun je het velletje er gemakkelijk afhalen mocht deze er nog niet vanaf zijn gegaan. Dan snij je de pitten in kleinere stukjes en vermaal je ze in de blender tot een poeder. Let op, maakt best veel lawaai.
Dat is het! Ja echt, zo makkelijk!
De avocado-pit poeder kun je nu langer bewaren en gebruiken in je yoghurt, smoothie of een kopje thee mee zetten.
Mocht je nog geen fan van avocado zijn dan heb ik je hopelijk nu genoeg redenen gegeven om op een leuke en lekkere manier met je gezondheid aan de slag te gaan.
Very good article. I absolutely love this site. Thanks!